The Greatest Guide To urodinamia estandar
The Greatest Guide To urodinamia estandar
Blog Article
Bozulan damarlardan gelen kan daha sonra karın boşluğunda Douglas boşluğuna akar ve burada birikir. Bu durumda tubal abortus 6. ve 8. haftalar arasında gerçekleşir.
HCG seviyeleri, bu tedaviden sonra azalır ve böylece hamileliğin sonlandığı belli olur. Dış gebelikten iğne ile kurtulanların olduğu tedavi işte budur.
Normal şartlarda, bireyler genellikle ilk aşamada dış gebeliğin belirtilerini fark etmeyebilirler. Bazı ektopik gebelik vakalarında, kadınlar adet görmeme, meme hassasiyeti ve mide bulantısı gibi hamileliğin erken belirtilerine veya semptomlarına sahip olabilirler.
Dış gebeliğin erken safhalarında ve kanama olmadığı durumlarda kullanılır. Gebelik dokusu rahim duvarından ayrılana kadar devam eder.
Vakaların yaklaşık yüzde ninety eight’i tüplere yerleşir. Bunun dışında yumurtalık, karın zarı ve karın içindeki diğer organlarda da dış gebelik gelişebilir. Bu durumu yaşayan bir kadının tekrar dış gebelik geçirme riski yaklaşık yüzde ten-15 civarındadır. Her gebenin ilk kontrolünde gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığı kontrol edilir.
Dış gebelik belirtileri bazen hamilelik belirtileriyle karıştırılabilir. Ancak dış gebelikte yaşanan bazı semptomlar normal gebelikte görülenlerden farklıdır. Dış gebelik alt karın ağrısı, vajinal kanama gibi belirtilerle anlaşılabilir. Döllenmiş yumurta rahim dışında yerleştiğinde rahimdeki normal gebelikte olduğu gibi hCG üretimi gerçekleşir.
Dış gebeliklerde genellikle kese oluşumu ve embriyo gelişimi olmamaktadır. Embriyo rahme ulaşamadan tüplere tutunmakta ve kendisine gelişebileceği uygun bir ortam bulamamaktadır.
Doktor gebeye metotreksatı tek bir enjeksiyon olarak verir. Bu seçenek ameliyattan daha az invazivdir ancak doktorun HCG seviyesini izleyebilmesi için takip randevuları gerektirir.
Ancak bazı etmenler ektopik gebeliği daha muhtemel hale getirebilir. Dış gebeliğe neyin sebep olduğuna dış gebelik çocuk olur mu dair sorulara yanıt niteliğindeki bu faktörler aşağıdaki gibidir:
Bir ayda iki adet görüyorsanız veya anormal vajinal kanama yaşıyorsanız, belirtilerinizin nedenini bilmek için sağlık uzmanınızla konuşmaleız ve gerekli testleri yaptırmanız önemlidir.
Ektopik gebelik yaklaşık olarak her 80 gebelikten birini etkiler ve bazı kadınlar için hayati tehlike oluşturabilir. Normal hamilelik belirtileri ile benzerlik göstermesi sebebiyle ektopik gebeliğin farkına varılması genellikle zordur. Ektopik gebeliğin tehlikelerinden korunmanın en iyi yolu adet gecikmesi durumunda hemen doktora başvurmaktır. Bu şekilde erken teşhis edilen ektopik gebelik kadına ve fallop tüplere zarar vermeden tedavi edilebilir.
Çünkü dış gebelik normal bir gebelik değildir. Genellikle dış gebelik yaşayanlar farklı komplikasyonlar nedeniyle hayati risk altındadır. Bu doğrultuda sağlıklı bir hamilelik geçirmek isteyen her kadının dış gebelik hakkında belirli bilgilere sahip olması gerekir.
Özellikle erken hamilelik döneminde vajinal yoldan kanama varsa dış gebelik akılda tutulmalıdır.
Dış gebelik tıptaki adı ile ektopik gebelik olarak da adlandırılmaktadır. Aynı zamanda tubal gebelik, kornual gebelik, intersiyel gebelik, gizli gebelik gibi isimleri ve farklı türleri de bilinmektedir.